ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΤΑΔΑΣ ΥΨΗΛΩΝ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ
Στόχοι / Επιδιωκόμενα αποτελέσματα
Σ1.1: Ανάπτυξη υποδομών παράλληλης επεξεργασίας υψηλών επιδόσεων.
Σ1.2: Παροχή εύχρηστου και φιλικού περιβάλλοντος ανάπτυξης και διάδρασης με το παράλληλο υπολογιστικό σύστημα.
Σ1.3: Απρόσκοπτη λειτουργία του παράλληλου υπολογιστικού συστήματος με ελαχιστοποιημένα κενά λειτουργίας λόγω ενημερώσεων και αναβαθμίσεων.
Σ1.4: Δράσεις ενημέρωσης ενδιαφερομένων σχετικά με τις νέες υπολογιστικές δυνατότητες, τις ερευνητικές δραστηριότητες στα πλαίσια του έργου αλλά και τις συναφείς υπηρεσίες που μπορεί να παρέχουν τα Τμήματα της Σχολής Θετικών Επιστημών. Ενδεικτικά οι υπηρεσίες θα αφορούν σε: (i) παροχή υπολογιστικής ισχύς, (ii) παροχή τεχνογνωσίας και υποδομών υλικού/λογισμικού για: (α) επεξεργασία ροών δεδομένων Μεγάλου Όγκου, (β) συμπίεση, διακωδικοποίηση, ανάλυση και επεξεργασία βίντεο, (γ) μελετών προσομοίωσης ιοντικών υγρών και (δ) μελετών προσομοίωσης μεθοδολογιών αφαλάτωσης και καθαρισμού νερού από βαρέα μέταλλα.
Σ1.5: Με το πέρας του ΠΕ1 η ομάδα έργου θα μπορεί να προσφέρει σε τρίτους, στοχευμένες υπηρεσίες εφαρμοσμένης έρευνας άλλα και ανάπτυξης που αφορούν στην παράλληλη επεξεργασία, αυξάνοντας τις υπάρχουσες υποδομές ΤΠΕ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των ΠΕ2, ΠΕ3 και ΠΕ4, ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην παράλληλη επεξεργασία ροών δεδομένων μεγάλου όγκου, την παράλληλη συμπίεση και επεξεργασία βίντεο και τον παράλληλο υπολογισμό προσομοιώσεων με έμφαση σε ιοντικά υγρά και μαγνητισμένα νανοσωματίδια. Οι ενδιαφερόμενοι εμπίπτουν στην οικονομία του Αγροδιατροφικού τομέα (όπου η χρήση αισθητήρων γίνεται πλέον σε πολλαπλά επίπεδα τόσο στις αγροτικές καλλιέργειες όσο και στην κτηνοτροφία), του Μετάλλου (εφαρμογές ιοντικών υγρών σε καταλύτες) και του Τουρισμού (ροές δεδομένων και βίντεο στα πλαίσια έξυπνων πόλεων). Σημειώνεται ότι οι προαναφερθέντες κλάδοι εμπίπτουν στις θεματικές προτεραιότητες της έξυπνης εξειδίκευσης του RIS3 για τη Στερεά Ελλάδα.