ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΡΓΟΥ
Ο Φώτης Πλέσσας απέκτησε πτυχίο Φυσικού και Διδακτορικό Δίπλωμα στην επιστήμη του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο Πατρών το 1999 και το 2006 αντίστοιχα. Κατέχει επίσης μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στις Νέες Αρχές Διοίκησης Επιχειρήσεων (MBA, Πανεπιστήμιο Πατρών, 2009). Από το 1999 έως το 2006, αναμείχθηκε σε διάφορες ερευνητικές δραστηριότητες του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών Εφαρμογών και του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων όπου δούλεψε κυρίως στην σχεδίαση RF, αναλογικών και μικτών κυκλωμάτων. Από το 2007 έως το 2013, εργάστηκε στην Analogies S.A., όπου ασχολήθηκε με τη σχεδίαση και υλοποίηση high-speed αναλογικών και μικτών (αναλογικών/ψηφιακών) ολοκληρωμένων κυκλωμάτων όπως για παράδειγμα την υλοποίηση φυσικής διεπαφής μνημών DDR2/3, την υλοποίηση φυσικής διεπαφής USB3.0, ή την υλοποίηση υποσυστημάτων για 60GHz transceivers σε τεχνολογίες πυριτίου 90nm & 65nm CMOS. Το 2011 του ανατέθηκε ο ρόλος του Engineering Manager της εταιρείας.
Δίδαξε ως συμβασιούχος διδάσκων (Π.Δ. 407/80), από το 2007 έως το 2009 στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και από το 2008 έως το 2014 στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Από τον Ιούλιο του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2019 ήταν Επίκουρος και στη συνέχεια Αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Διδάσκει τα μαθήματα “Ανάλυση Κυκλωμάτων”, “Προχωρημένη Ηλεκτρονική”, “Σχεδίαση Αναλογικών/Μικτών και Υψίσυχνων Κυκλωμάτων”, το “Εργαστήριο Αναλογικών Κυκλωμάτων” και τα “Ηλεκτρονικά Ισχύος”.
Εξακολουθεί να συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ).
Επιπλέον, είναι συνιδρυτής και απο το 2015 Τεχνικός Διευθυντής της NanoZeta Technologies ενώ ταυτόχρονα ασκεί ελευθέριο επάγγελμα συνεργαζόμενος με μεγάλες εταιρείες ημιαγωγών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μικροκυματικών κυκλωμάτων και συστημάτων, την υλοποίηση βρόχων κλειδωμένης φάσης (Phase-Locked Loop, PLL) και Injection-Locked PLL, την ανάλυση θορύβου φάσης και γενικότερα την υλοποίηση ηλεκτρονικών διατάξεων υψηλών συχνοτήτων και υψηλών ταχυτήτων για ασύρματα και ενσύρματα συστήματα. Έχει συγγράψει πάνω από 30 εργασίες.
Έχει συμμετάσχει σε έναν μεγάλο αριθμό Ευρωπαϊκών και Εθνικών R&D έργων, είναι μέλος της IEEE και αδειούχος ραδιοερασιτέχνης.